Blokhut waterafstotend maken

Woodcon maakt hout waterdicht

Een echte blokhut in de tuin, voor veel mensen is het de bevestiging dat de tuin echt hun paradijsje is. Bomen, struiken, gras en planten, een vijver misschien en dan die blokhut, zoveel robuuster en echter dan dat geijkte planken of gemetselde schuurtje. Het leuke is dat zo’n blokhut voor een beetje doe-het-zelver prima zelf is te bouwen. Met het goede hout, het goede gereedschap en vooral een goed plan kan iedereen zo’n blokhut in zijn tuin bouwen. Het is uiteraard wel belangrijk om uw blokhut goed te beschermen tegen ons Hollandse klimaat. We kijken in deze blog dan ook wat er bij het zelf bouwen van een blokhut komt kijken, maar besteden ook aandacht aan het impregneren van uw blokhut. Zodat u jarenlang van de blokhut in uw tuin kunt blijven genieten.

Wat is een blokhut eigenlijk precies?

Waterdicht hout met Woodcon

Een houten tuinhuisje wordt veelal gemaakt door een houten frame van palen te maken, waartegen vervolgens planken worden getimmerd. Een blokhut daarentegen wordt gemaakt door bredere houtdelen, bijvoorbeeld balken of stammen, die bij de hoeken in elkaar worden geschoven door middel van zadelvormige inkepingen in het hout. Muren en constructie vormen één geheel. We zien

blokhutten van oudsher in berggebieden maar ook in Scandinavië, terwijl veel mensen bij een blokhut in eerste instantie misschien ook wel aan de Verenigde Staten denken. Daar was de blokhut de oorspronkelijke bouwstijl van kolonisten en is de stijl nog steeds terug te zien in de huizenbouw. Door de manier van bouwen, geen dunne planken maar bredere houtdelen zoals balken, stammen of stammetjes, oogt het eindresultaat massiever en steviger dan een gewone houten bijgebouw of schuur. Blokhutten worden overigens niet alleen als schuur of opslagruimte gebruikt. Ze worden ook ingericht als werkruimte of bijvoorbeeld als sauna.

Woodcon

Zeer economisch: afhankelijk van de porositeit gemiddeld 1 liter is voldoende voor 8 m²
Beschikbaar in 1 / 2,5 / 5/10/25 liter.

Het bouwen van uw eigen blokhut

Een blokhut wordt dus anders gebouwd dan een gebouw met een traditioneel frame. Eigenlijk wordt de blokhut laag voor laag van de grond af opgebouwd, een beetje vergelijkbaar met hoe je een huisje van lego opbouwt. Dat klinkt eenvoudig, maar zoals bij lego het bouwen makkelijker gaat op een rechte ondergrond of een grondplaat, is bij een blokhut een goede fundering misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle bouw. Een goede fundering zorgt dat het hout vrij blijft van de vochtige grond en dat de blokhut stevig, haaks en waterpas blijft staan. Een goede fundering van de blokhut kan worden gemaakt van tegels maar bij grotere oppervlakken is het wellicht handiger om een betonvloer te storten. Los van de wijze waarop u de blokhut fundeert, is het verstandig om zeker voor de balken die direct op de fundering rusten, geïmpregneerd hout of hardhout te gebruiken. U kunt er ook aparte funderingsbalken voor gebruiken.

Woodcon maakt tuinhuisjes waterdicht

Uiteraard is bij het bouwen van een blokhut de keuze van het hout belangrijk. Zo moet zeker in ons klimaat het hout goed bestand zijn tegen alle weersinvloeden. En omdat er voor blokhutten nogal eens zachtere soorten zoals bijvoorbeeld naaldhout worden gebruikt, is het zaak dat hout van extra bescherming te voorzien. We gaan daar verderop in deze blog op in. Ook belangrijk is dat u de juiste dikte hout kiest. Zoals hiervoor beschreven vormt bij een blokhut het hout van de wanden tegelijk de dragende constructie van de blokhut. Te dunne balken en planken zijn dan niet geschikt. Zo wordt wel hout van zo’n 19 mm dik voor blokhutten gebruikt, maar dat is eigenlijk alleen bruikbaar voor kleine constructies. Voor grotere blokhutten zult u absoluut dikker hout moeten gebruiken tot balken van wel 90 mm dik. Overigens is hout voor blokhutten op veel plaatsen te koop, ook als complete bouwpakketten voor een blokhut inclusief de benodigde uitsparingen om de houtdelen in de hoeken in elkaar te schuiven.

Tenslotte moet er goed nagedacht worden over het dak. Dat vangt natuurlijk vrijwel alle neerslag op en daar moet rekening mee worden gehouden. Het is in ieder geval handig als het schuin afloopt en vaak wordt een puntdak met een flauwe hoek gebruikt, het zogenaamde zadeldak. Op het dak kunt u bijvoorbeeld dakleer, dakshingles of EPDM folie gebruiken om het dak waterdicht te maken. De keuze welke materiaal het meest geschikt is, hangt onder andere af van de helling van het dak. Dakshingles zijn bijvoorbeeld minder handig bij een dak met een flauwe helling.

Het impregneren van uw blokhut

Uw blokhut is klaar, gefeliciteerd! Maar uiteraard wilt u dan wel dat de blokhut jarenlang zonder al te veel onderhoud blijft staan en het hout in perfecte conditie blijft. Dat betekent dat het hout

Woodcon waterdicht hout

beschermd zal moeten worden. Natuurlijk heeft u bij de bouw al zo goed mogelijk rekening gehouden met het hout. Uw blokhut staat bijvoorbeeld op een stenen of betonnen fundament en het dak steekt ruim over de muren heen om het hout zo weinig mogelijk nat te laten worden. Maar toch, uw blokhut krijgt jaarlijks zo’n 800 mm neerslag over zich heen. Om te voorkomen dat het hout al snel wordt aangetast, wilt u het hout van uw blokhut dus volledig waterafstotend maken, maar dan wel zonder de natuurlijke robuuste uitstraling te veranderen. Het hout moet zijn textuur en natuurlijke kleur houden en mag niet gaan glanzen. Tegelijkertijd is het handig als het hout ook beschermd wordt tegen aantasting door houtzwam, algen en mos. Dan komt u vanzelf uit bij Woodcon. Woodcon maakt elke houtconstructie waterafstotend zonder het oppervlak te verkleuren en zonder de textuur van het hout te veranderen. Het is daarmee het ideale product om uw blokhut klaar te maken voor jarenlang plezier in uw tuin. Woodcon maakt een niet zichtbare coating die niet alleen op, maar ook in het oppervlak van het hout dringt. Woodcon kan dan ook niet loskomen van het houtoppervlak en zal dus anders dan bijvoorbeeld verf niet barsten, afbladderen of schilferen. De coating voorkomt daarbij niet alleen aantasting van het hout door zwammen, algen en mossen, maar gaat ook het binnendringen van termieten en houtworm tegen. Bovendien geeft het uw hout een UV werende laag en werkt Woodcon brandvertragend.

Voor u als doe-het-zelver is Woodcon eenvoudig in het gebruik. Het product is niet giftig en vriendelijk voor mens en milieu. Om het op te brengen volstaan eenvoudige gereedschappen als kwasten, verfrollers, sponsjes of een lage drukspuit. Daarmee is Woodcon een uitstekend impregneermiddel voor uw blokhut.