metselspecie waterdicht maken

Vaak wordt het woord cement gebruikt, waar we eigenlijk specie of metselspecie bedoelen. Cement is namelijk een grondstof die door het te mengen met andere materialen (bijvoorbeeld zand, kalk en eventueel grind) en water wordt verwerkt tot metselspecie, voegspecie, mortel of beton. Voor het metselen van stenen of het opvullen van voegen wordt dus niet zozeer cement gebruikt, maar specie waarvan het cement een bestanddeel is.

Dit artikel beschrijft dan ook hoe u metselspecie kunt maken, en vervolgens hoe u die metselspecie waterdicht kunt maken. Want zonder extra maatregelen kunnen beton en metselwerk op den duur verschijnselen krijgen van optrekkend vocht.

Stappenplan om metselspecie te maken

Cement zelf is een fijngemalen bindmiddel (voornamelijk bestaand uit calciumwaterstofsilicaat) dat samen met water een plastische massa vormt die hard wordt, zowel in de open lucht als in water. Door het nu te mengen met andere stoffen, met name metselzand maar ook kalk, kunnen we metselspecie maken die gebruikt kan worden voor het metselen van een muur, stenen voegen, etc. Ook beton wordt op basis van cement gemaakt, maar voor beton wordt door het cement met veel minder zand en juist met veel meer grind gemengd.

Voor metselspecie is de standaardverhouding: 1 deel cement en 3 delen zand. De exacte samenstelling is echter in de praktijk een kwestie van kennis en ervaring en wordt mede bepaald door de toepassing waarvoor de metselspecie wordt gebruikt. Zo ziet men voor het metselen van buitenmuren met harde gevelklinkers vaak een mengadvies van 1 deel cement, 3,5 delen zand, kwart deel kalk. Terwijl voor dezelfde klus, maar dan met veel zachtere kalkzandsteen, een compleet andere mengverhouding wordt geadviseerd, namelijk 1 deel cement, 9 delen zand, 2 delen kalk. De goede verhouding voor metselspecie moet dan ook worden bepaald op basis van het type steen en de plaats van het metselwerk (binnen of buiten). Daarnaast moet er uiteraard water worden toegevoegd. Met meer water is de specie vloeibaarder en makkelijker te verwerken. Maar teveel water betekent dat de bindingskracht afneemt en er na het drogen krimpscheuren kunnen optreden. In het algemeen geldt dat goed gemaakte metselspecie aan een muur blijft plakken en niet uitloopt.

cementmix maakt uw betonvloer waterdicht.

Een vloer die beschadigt raak, maar met Cementmix is vervaardigt, blijft door en door waterdicht.

Om metselspecie te maken heeft u een metselkuip en een emmer nodig en – zeker bij grotere hoeveelheden – bij voorkeur ook een mixer. Als u geen mixer heeft, kunt u ook de troffel gebruiken om de specie te mixen. Dat gereedschap heeft u toch al nodig voor het metselwerk zelf, en kan ook voor het mixen worden gebruikt.

Eerst moeten de droge stoffen – cement, zand en kalk – goed met elkaar worden gemengd. Pas daarna kan er water worden toegevoegd. Gebruik altijd schone materialen, iedere vervuiling vermindert de kwaliteit van de specie.

Tijdens het maken van de specie kan de verhouding handig gecontroleerd worden door in de bak met specie een gleuf te trekken. Als die gleuf zijn vorm behoudt en zich niet met water vult, kloppen de verhoudingen. Maak overigens nooit meer specie dan u in een uur kunt verwerken, om uitdrogen te voorkomen.

Voor de doe-het-zelver zijn zakken met metselcement te koop waar in de gewenste verhouding zand en water aan toegevoegd moeten worden. Daarnaast zijn er zakken kant en klare metselspecie te koop waar alleen water of Cementmix aan toegevoegd hoeft te worden.

Cementmix

  • Cementmix vervangt water in het mengproces van beton en cement.
  • Verkrijgbaar in  1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.
Cementmix maakt uw betonnen vloer volledig waterdicht.
Bestel Cementmix nu!

Waterdicht cement maken

Hierboven is de gangbare methode beschreven om cement te maken, of beter: metselspecie te maken. Hoewel het de meest gebruikte en ook goede methode is, heeft die wel één belangrijk nadeel: de specie is namelijk niet waterdicht. Het metselwerk is dus ook niet waterdicht en optrekkend vocht wordt niet tegengehouden. Bij beton, dat ook op basis van cement wordt gemaakt, komt daar nog bij dat door vochtopname de bewapening kan worden aangetast, met betonrot van uw gewapend beton als gevolg.

100% waterdicht cement met Cementmix

Cementmix: een product waar de doe-het-zelver niet meer omheen kan!

Gelukkig is er een effectieve oplossing voor dit probleem: Cementmix. Cementmix is een vloeistof die het water vervangt bij het mengen van metselspecie, beton of mortel. U kunt de Cementmix rechtstreeks toevoegen in de speciekuip, emmer of cementmolen in dezelfde verhouding als u water zou hebben gebruikt. Het product werkt van binnenuit en verbindt alle deeltjes in het beton, specie en mortel met elkaar. Het maakt daarmee ieder beton, cement en mortel volledig waterdicht, waterafstotend en het stopt optrekkend vocht.

De dampdoorlaatbaarheid blijft wel gehandhaafd, wat belangrijk is voor een goede klimaat- en waterhuishouding in gebouwen. Door het waterkerende effect van Cementmix kan er ook nooit water doordringen tot het staal van gewapend beton, waardoor ook betonrot geen kans krijgt. Met Cementmix heeft u een permanente en volledige bescherming tegen indringing van water. Cementmix is mens- en milieuvriendelijk en helpt tevens tegen het binnendringen van olie, vetten en zuren in het metselwerk en beton.

Cementmix is voor de doe-het-zelver eenvoudig te verwerken. Het is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen van 1 tot en met 25 liter, en is geschikt voor ieder type cement. Omdat het droogproces iets sneller gaat dan met gewoon water, kunt u het de eerste keer het beste uitproberen door te starten met een proefstukje te maken. Op deze wijze krijgt u er een goed gevoel bij. Daarna kunt u Cementmix op dezelfde wijze gebruiken voor het vervaardigen van uw betonnen kunstwerk, mortel of specie. Het resultaat zal u fascineren, want nu heeft u als doe-het-zelver een waterdichte vloer, badkuip, keukenaanrecht, tuinversiersel, beelden, ect. gemaakt waar u nog jaren plezier van zult beleven.

Voorbeeld werking Cementmix

waterdicht cement

Het linker zuiltje is gemengd met Cementmix en het rechter zuiltje met water. Na 24 uur in een kleine hoeveelheid water gestaan te hebben, is dit het resultaat. Het is duidelijk te zien dat het rechter zuiltje water heeft opgenomen terwijl het linker zuiltje, dat is aangemaakt met Cementmix, droog is gebleven.

Cementmix maakt uw betonnen vloer volledig waterdicht.
Bestel Cementmix nu!

Cementmix

  • Cementmix vervangt water in het mengproces van beton en cement.
  • Verkrijgbaar in  1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.