Mergel waterdicht of waterafstotend maken

Permacon maakt mergel waterdicht

Mergel is een prachtig en stijlvol bouwmateriaal dat we vooral in de regio Limburg veel tegenkomen. Het wordt in ons land dan ook alleen in die provincie gewonnen, waarbij die Limburgse Mergel volgens de officiële definities eigenlijk kalksteen is. In deze blog gaan we wat verder in op dit mooie materiaal. En uiteraard leggen we ook graag uit hoe u dat mooie mergel kunt beschermen tegen de invloeden van weer en wind.

Wat is mergel?

Mergel is een zogeheten sedimentair gesteente. Dat is gesteente dat ontstaat wanneer mineralen en andere deeltjes die zijn opgelost in water, neerslaan op de bodem. Zulke sedimentaire gesteentes worden om die reden ook wel afzettingsgesteente genoemd. Mergel bestaat in de praktijk uit een mengsel van klei en fijne kalk en is daarmee eigenlijk een soort tussenvorm tussen kalksteen en schalie:

  • Kalksteen bestaat voornamelijk uit calciumcarbonaat (CaCO3) en ontstaat door opeenhoping van kalkresten uit dieren en planten die in zee leven. Door de oorsprong vind je er veel zee fossielen zoals schelpen in terug. Veel voorkomende mineralen in kalksteen zijn onder andere calciet, aragoniet, dolomiet en ankeriet.
  • Ook schalie is een sedimentair gesteente, maar met een andere samenstelling. Schalie bestaat voornamelijk uit harde, geconsolideerde klei. Door het uiterlijk wordt het nog wel eens verward met leisteen. Omdat het is ontstaan uit sediment bevat ook schaliegesteente meestal veel fossielresten.
  • Zeer economisch in gebruik: Mergel is zeer porositeit, vandaar dat wij adviseren 1 liter voldoende is voor 4 m2.
  • 15 jaar garantie op gevels.
  • Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Afzettingsgesteente op de Limburgse zeebodem

Mergel zit qua samenstelling dus tussen deze twee steensoorten in, waarbij in ons land de norm wordt gehanteerd dat mergel voor 25-75% uit kalk moet bestaan en voor de rest uit klei. Officieel is ‘onze’ Limburgse mergel dan ook eigenlijk kalksteen omdat het kleigehalte lager ligt. Het materiaal is gevormd in de tijd dat ons land daadwerkelijk een zeebodem was. Iedereen die wel eens een rondleiding in de ‘grotten’ (eigenlijk afgravingen) van de Sint-Pietersberg in Limburg heeft gehad, kan zich waarschijnlijk de fossielen van de grote Mosasaurus herinneren. Dit dier kon 18 meter lang worden en zwom gedurende het laatste deel van het Krijt tijdperk – zo’n 70 miljoen jaar geleden – rond in deze zee.

De afzettingen op deze zeebodem hebben het gesteente gevormd dat heden ten dage nog steeds wordt gebruikt voor de restauratie en bouw van huizen. Het gesteente van de Sint-Pietersberg wordt voornamelijk voor de cementproductie gebruikt. Blokken uit de Sibberberg bij Valkenburg aan de Geul zijn van een betere en homogenere kwaliteit en worden wel direct voor bouw en restauratie doeleinden gebruikt.

De toepassingen van Mergel

Hoewel mergel tegenwoordig natuurlijk veel wordt gebruikt voor restauratieprojecten, is het materiaal ook aan een revival bezig als nieuwbouwmateriaal. Voor bouw- en andere toepassingen wordt het in grote blokken uitgezaagd in de mergelgroeve van de Sibberberg. Een aantal gespecialiseerde bedrijven houdt zich hiermee bezig. Na de winning worden de blokken in de zagerij op maat gezaagd voor zowel particuliere klanten als bouwprojecten.

Permacon waterdichte mergel

Bij de verwerking van mergel moet men ook in staat zijn het materiaal te bewerken. Bij veel klassieke toepassingen zijn bijvoorbeeld pinakels, lijstwerk of gotische ramen gemaakt. Het gesteente vraagt dan ook om vakmanschap bij de restauratie ervan. Ook in de tuin is mergel een dankbaar materiaal. Je kunt het gebruiken als stapelstenen maar ook als beeldhouwmateriaal.

Naast massieve stenen wordt het materiaal ook vaak voor decoratie doeleinden gebruikt. In dat geval worden mergelplaten of -plaatjes tegen andere materialen aangebracht.

Vochtproblemen bij mergelstenen

Als bouwmateriaal heeft mergel een aantal interessante eigenschappen. Het is een natuurlijk materiaal waarvan het kalkzaagsel trouwens prima als meststof in de tuin kan worden gebruikt. Het materiaal is zuiver zonder ongezonde toevoegingen, gaat condensvorming tegen en heeft geluidswerende eigenschappen. Het heeft ook een nadeel. Net als veel bouwmaterialen is het minder goed bestand tegen vocht. Van nature vormt zich op mergel een zogenaamde sinterhuid. Die beschermt de steen tegen wateropname maar verdwijnt snel bij het reinigen of bewerken ervan.

Mergel waterdicht of waterafstotend maken

Gelukkig zijn er prima oplossingen om uw fraaie mergel steen waterafstotend of zelfs volledig waterdicht te maken:

Zowel Oppercon als Permacon zijn mens- en milieuvriendelijk. Ze bevatten geen giftige stoffen. U heeft een milieuvriendelijke oplossing om uw fraaie mergel tegen alle mogelijke vocht en weersinvloeden te beschermen.