Dakpannen reinigen en impregneren

Oppercon maakt dakpannen waterafstotend

Dakpannen waterafstotend maken, is dat eigenlijk nodig? Ja en nee. Van nature zijn dakpannen behoorlijk waterafstotend, zeker als ze een glazuurlaag of beschermende coating hebben. Zodra een dak echter wat ouder wordt, kan het een goed idee zijn om de dakpannen waterafstotend te maken met een speciale behandeling. Je gaat de dakpannen dus impregneren. Bijkomend voordeel van zo’n behandeling is dat dakpannen daarna ook makkelijker schoon blijven.

Laten we eens kijken hoe dat werkt. Allereerst kijken we even naar de samenstelling van moderne dakpannen. Vervolgens bestuderen we het effect van vervuiling en veroudering op de waterdichtheid van de dakbedekking en wat we daaraan kunnen doen.

Soorten dakpannen en dakpan materialen

We maken onderscheid tussen verschillende soorten dakpannen op basis van de dakpan vormen en de gebruikte materialen. Om dakpannen waterafstotend te maken is vooral dat gebruikte materiaal van belang:

Oppercon dakpan algen verwijderen
  • Er zijn keramische dakpannen, geproduceerd uit rivierklei. Het productieproces waarin de klei wordt gemengd en gedroogd, en vervolgens in de vorm van de pan op hoge temperatuur wordt gebakken, is vergelijkbaar met dat van bakstenen. De pannen worden niet geschilderd maar krijgen hun rode kleur door het ijzeroxide in de klei. Andere kleureffecten kunnen worden bereikt door toevoegingen zoals extra ijzeroxide, of met variaties in het bakproces.
  • Betonnen dakpannen worden geproduceerd door beton in een mal te gieten en te laten uitharden. Het eindresultaat is een goede kwaliteit dakpan die iets goedkoper is dan keramische dakpannen maar ook een iets kortere levensduur heeft (maar nog steeds tientallen jaren). De standaardkleur is grijs, vaak wordt echter een gekleurde beschermingscoating aangebracht.

In principe zijn zowel beton als gebakken klei nooit volledig waterdicht. Het materiaal bevat poriën waar water in en eventueel doorheen kan trekken. De kwaliteit van het productieproces en een eventuele coating of glazuurlaag maken de dakpannen toch bijna volledig waterdicht. Bovendien zorgen schuin aflopende daken voor een snelle afvoer van het water. Tezamen met het folie dat bij moderne daken onder de pannen is aangebracht, is het eindresultaat een perfect droog pannendak. Om dat ook voor een wat ouder dak zo te houden, moeten we wel wat doen.

Het effect van vervuiling op uw dakpannen

Oudere dakpannen worden gaandeweg vuiler. Op zichzelf betekent dit al dat uw woning of bedrijfspand er minder mooi uit gaat zien, maar het vuil kan ook andere problemen veroorzaken. Ruwweg gaat het bij de vervuiling om algen en mossen:

  • Alg-groei komt veel voor op dakpannen, zeker omdat er tegenwoordig meer meststoffen in de lucht aanwezig zijn. Je ziet de groei van deze eencelligen terug als een groene sluier op de pannen. Zeker als daken langer vochtig blijven en geen beschermingslaag hebben, kun je wachten op zo’n algenlaag.
  • Algen vormen op hun beurt een voedingsbodem voor mossen en korstmossen en die kunnen meer kwaad. De mossen hebben een vochtige omgeving nodig en gedijen dus prima op een nat dak met een laagje algen. Probleem is dat de mossen wortels hebben die zich in de poriën van dakpannen kunnen nestelen. De wortels houden vocht vast en dat water zet uit als het kouder wordt of gaat vriezen, waardoor de dakpannen beschadigd kunnen worden.

Kortom, een dak dat vuil is geworden ziet er niet alleen minder mooi uit, het kan ook gaandeweg water gaan doorlaten. Een probleem dat om een structurele oplossing vraagt.

Het reinigen van dakpannen

Schoonmaken is in dit geval de logische eerste stap. Het reinigen van dakpannen gebeurt vaak met een hogedrukspuit waarmee u mos, algen en vogelpoep makkelijk weg krijgt. Let er daarbij op de druk niet onnodig hoog te zetten. U zou met het vuil ook een eventuele beschermende laag van de pannen kunnen afspuiten. Ook belangrijk is dat er van boven naar beneden wordt gewerkt zodat het spuitwater naar beneden loopt en niet onder de pannen naar binnen wordt gespoten.

Dakpannen waterafstotend maken met Oppercon

Toch is reinigen van uw pannendak meestal niet voldoende. Door de tijd heen kan – mede door het reinigen, hoe voorzichtig u ook bent – gaandeweg ook de beschermlaag van dakpannen minder worden. We zijn dan ook op zoek naar een oplossing die enerzijds zorgt dat uw pannen niet opnieuw vies worden en tegelijkertijd een beschermende waterafstotende laag aanbrengt. Oppercon is die oplossing.

Oppercon is een zogenaamd hydrofobeermiddel dat de oppervlaktestructuur van keramische en betonnen dakpannen op moleculair niveau inpakt en beschermt. Er komt een coating rondom iedere korrel materiaal en op de wanden van iedere porie tot maar liefst 5 mm diep in de dakpannen. Deze coating kan niet schilferen, afbladderen, barsten of op een andere manier van het oppervlak losraken. Het impregneren van dakpannen is een methode die gegarandeerd werkt en waar u jarenlang plezier van heeft.

Oppercon vormt op die manier een onzichtbare vuil- en waterafstotende coating die dakpannen waterafstotend maakt. De werking van Oppercon zien we door de druppelvorming, vocht blijft op het oppervlak liggen en dringt niet naar binnen. Het product droogt kleurloos op, helpt UV-straling tegen te gaan en draagt bij dat nieuwe schimmel-, algen- en mosgroei minder hechten.. Met Oppercon zorgt u voor een dak met volledig waterafstotende dakpannen waarop vuil niet kan hechten.

Gebruik van Oppercon voor dakpannen

Oppercon kan bijzonder makkelijk op dakpannen worden aangebracht. De pannen moeten vrij zijn van vuil en andere beschermingslagen. Daarna kunt u Oppercon met een handsprayer, een lagedrukspuit of eventueel een hogedrukspuit aanbrengen. Vaak volstaat één laag Oppercon maar als het materiaal vocht blijft opnemen, kan direct daarna nog een tweede laag worden aangebracht.

Oppercon is niet giftig en biologisch afbreekbaar. Het product breekt zeer langzaam af (± 15 jaar) en laat daarbij geen schadelijke restproducten achter. Na deze tijd kunt u uw pannendak opnieuw behandelen met Oppercon. De pannen hoeven daarvoor niet eerst schoongemaakt of gestraald te worden.